Hoe verloopt een diner?

Als je nog nooit een privé diner hebt mogen ervaren, kunnen wij ons goed voorstellen dat je je afvraagt hoe zo’n diner van een kok aan huis dan precies verloopt. Op deze pagina lees je stap voor stap hoe het in z’n werk gaat en wat je kunt verwachten. Je kan thuis een diner laten verzorgen maar ook voor een zakelijk diner is dit een geweldige ervaring. Voor grotere groepen is een walking dinner een erg geschikte vorm om samen te dineren. 

1. Afstemming vooraf

Nadat je de boeking hebt bevestigd, zal de chef persoonlijk contact met je opnemen om het menu en de organisatie af te stemmen. Het is het beste om in de opmerking van je reservering alvast de belangrijke dieetwensen of allergieën aan te geven, zo kan de chef een passend menu voorstel doen tijdens jullie eerste contact. Samen kunnen jullie overleggen om tot het perfecte menu te komen. 

Natuurlijk kun je hier ook andere dingen met de chef afstemmen, bijvoorbeeld hoe laat hij zal arriveren of in welk tempo jullie het diner graag zouden willen laten plaatsvinden. Daarnaast zal de chef vragen in wat voor keuken hij terechtkomt, zodat hij eventueel dingen mee kan nemen die daar missen.

Mise en place

2. Voorbereiding & Mise en place

Om een diner soepel te laten verlopen is een perfecte voorbereiding van groot belang. De chef start de dag voorafgaand aan het diner met het inkopen en voorbereiden van het diner. Ter plaatse wordt het diner uiteraard live afgemaakt, maar veel sauzen, crèmes en crumbles worden vooraf gemaakt en in de juiste hoeveelheid meegenomen zodat de chef efficiënt en snel kan werken. 

3. De chef arriveert

Inmiddels is alles afgestemd en staat de chef bijna voor de deur! Meestal arriveert de chef ongeveer een uur voordat jij en je gezelschap aan tafel gaan. De tijd die je opgeeft tijdens je boeking, is de tijd waarop de chef de eerste gang uit serveert. 

4. Uitladen en keuken inrichten

De chef neemt alles mee wat hij nodig heeft om het diner te verzorgen. Hij heeft dus best wat spullen bij zich die hij even naar binnen moet tillen en een plekje moet geven. Hij zal zichzelf wegwijs maken in de keuken en alles klaarzetten wat hij nodig heeft om gestructureerd aan de slag te gaan. Om die reden is het belangrijk om van te voren te zorgen voor voldoende werkruimte in de keuken en wat ruimte in de koelkast. Mocht de chef iets van je willen lenen, zoals een pan of schaal, zal hij dat aan je vragen.

Tafel dekken

5. Tafel dekken

Als je kiest voor een catering arrangement met chef dan zullen ze altijd servies, bestek en servetten meenemen naar het diner, en bij een barbecue met kok zal hij ook de BBQ meenemen. Als je een drank arrangement boekt, zal hij ook het glaswerk meenemen. Wat een chef of cateraar standaard meeneemt, is te vinden op zijn pagina. Bij veel cateraars kun je extra tafelaankleding ook bijboeken, mocht het niet standaard inbegrepen zijn. Een privé chef  chef dekt de tafel netjes in voor jullie zodat jullie daar verder niet naar om hoeven te kijken. Het is dus wel raadzaam om de tafel van tevoren even leeg maakt.

6. Aan tafel!

De chef serveert de eerste gang of amuse(s) uit. Hij vertelt jullie over de gang en neemt daarna zijn positie in de keuken weer aan om aan de volgende gang te werken. 

Gang voor gang gaat de chef aan de slag in de keuken en krijgen jullie de heerlijke gerechten uitgeserveerd met een korte uitleg over de samenstelling van het gerecht en diens ingrediënten. Mocht er sprake zijn van een wijnarrangement, geldt hiervoor natuurlijk hetzelfde.

Natafelen

7. Natafelen

De chef en/of de bediening haalt rustig aan de tafel leeg, zodat hij de boel kan gaan opruimen en schoonmaken. Ondertussen kunnen jij en je gezelschap lekker natafelen met koffie en thee, of misschien zelfs wel een lekker borreltje.

8. Schone keuken

De chef laadt alles weer in, neemt afscheid en laat jullie achter met een blinkend schone keuken!

9. Deel de momenten

Leg je de mooie momenten vast en ben je van plan deze te delen op social media? Vergeet ons dan niet te taggen @chefstbl, daarmee maak je kans op een diner voor 6 personen!

10. Schrijf een review

Je helpt de chef enorm door een review achter te laten op zijn pagina! Zo kunnen volgende gasten weer een goed beeld vormen van zijn service.

Ben je enthousiast geworden van hoe de ervaring klinkt, maar heb je nog geen chef op het oog? Zie snel ons aanbod!